"Wie een bloem mooi vindt, plukt haar.
Wie van een bloem houdt,
geeft haar elke dag water."

Boeddha

Over mij,
natuurfotograaf Mark Dankers

Mijn naam is Mark Dankers en samen met mijn vriendin Ineke en zoon Siem woon ik in het mooie Dongen. Op deze pagina vertel ik je graag meer over mijzelf en hoe mijn passie voor natuurfotografie in Nederland is ontstaan.

Het eerste geplante zaadje voor mijn liefde voor natuur

Mijn liefde voor natuurfotografie is ontstaan vanuit mijn interesse voor de natuur. Als kind was ik al dol op de natuur. Zo speelde ik veel buiten, bouwde hutten en zat bij de scouting. Daarnaast vond ik het leuk om allerlei dingen in de natuur te ontdekken. Ik wilde dan ook echt alles over de natuur weten! Elk insect werd onder de loep genomen en spinnen werden gevangen in potjes. Ik nam kikkerdril mee naar huis om in een emmer uit te laten groeien tot kikkers en uit opgedroogde sloten redde ik de visjes met mijn schepnet. Op zondagochtenden trok ik regelmatig met mijn vader de natuur in, waar een stevige wandeling door Huis ter Heide (De Moer) werd gemaakt. Hierdoor leerde ik de natuur te waarderen en genoot ik vol passie van de bomen, dieren, insecten en paddenstoelen.

Mijn eerste macro foto

Tijdens mijn stage in Engeland bezocht ik een botanische tuin. Daar schoot ik met de analoge camera van mijn ouders rolletjes vol met foto’s van de meest bijzondere bloemen en planten. Dit vond ik zo leuk om te doen, dat ik na deze stage een analoge spiegelreflexcamera kocht, de Minolta Dynax 5. Daarmee maakte ik op mijn achttiende mijn eerste macro foto van de Passiflora Caerulea, ook wel de passiebloem genoemd. Deze stond in de tuin van mijn moeder. Hier werd ‘het volgende zaadje geplant’ van mijn natuurfotografie-hobby, want ik begon steeds vaker in de tuin van mijn moeder foto’s te maken van de bloemen en planten. Hierdoor kreeg natuurfotografie, en dan vooral macro fotografie, door de jaren heen een belangrijke rol in mijn leven.

Hoe mijn liefde voor natuurfotografie in Nederland werd geboren

Ik ging steeds vaker de natuur in om tot rust te komen, te genieten van alle dieren en planten en deze vast te leggen op de gevoelige plaat. Daarom besloot ik in 2017 een workshop bij een natuurfotograaf te volgen en kreeg ik in de Biesbosch mijn eerste ervaring met wildlife fotografie in Nederland. Met een geleende Sigma 150-600 mm Sport telelens zaten we geruisloos en verdekt opgesteld vanuit de ronddobberende boot het perfecte moment af te wachten. Dat was de aankomst van de ijsvogel op minder dan tien meter afstand. Vanaf dat moment was ik verknocht aan natuurfotografie in Nederland!

Ik had de smaak te pakken, schafte dezelfde telelens aan en schoot vele mooie beelden van reeën, dassen, vossen, bevers en allerlei andere dieren. Ik bleef terugkomen naar Huis ter Heide, maar ontdekte ook andere gebieden in Nederland, zoals de Veluwe, waar ik kennismaakte met de zwijnen en hun ‘pyjamaatjes’.

Zodoende heb ik zowel een liefde voor wildlife fotografie in Nederland ontwikkeld als een liefde voor macrofotografie. Wildlife is voor mij ontdekken, spanning en de kick van de foto maken op het juiste moment met het mooiste licht. In macrofotografie kan ik mijn creativiteit en perfectionisme volledig kwijt.

Mijn passie voor natuurfotografie in Nederland wil ik met jou delen!

Vandaag de dag vind ik het heerlijk om bij het ochtendgloren op pad te gaan met mijn tele- of macrolens. Al wandelend, maar soms ook observerend en languit liggend op de grond, maak ik als natuurfotograaf van de beelden in mijn hoofd een gedetailleerde close-up, een abstracte of kunstzinnige plaat. Alleen, of samen met mijn vriendin en zoon, geniet ik ervan naar de fabelachtige gedaanteverwisselingen te kijken die zich voordoen in de natuur. Mijn grootste droom is om van mijn hobby natuurfotografie in Nederland mijn werk te maken. Daarnaast wil ik anderen enthousiast maken over de schoonheid van de natuur in Nederland en hen inspireren om deze schoonheid simpelweg in rust te ervaren, te respecteren en te waarderen. Het bekijken van mijn portfolio is hierbij al een goed begin.

Wil je mijn foto’s hebben voor in jouw woonkamer of kantoor? Klik dan hier!